Főoldal Downloads Printing guide

Printing guide

Ablak nélküli boríték

A céges boríték előoldalán nem található fóliával takart ablak. A borítékot a kívánt darabszámtól függően lehetséges digitális- vagy ofszet nyomással megszemélyesíteni, illetve igényelhető 4 színes kivitelben, de akár egyedi pantone szín szerint is. Közép- és nagyvállalatoknál hozzátartozik az alap céges megjelenéshez (lásd még névjegykártya, prospektus, levélpapír, mappa, promóciós termékek, jegyzettömb, önátírós nyomtatvány, címke, csomagolás, stb.), de szerencsére más egyre több KKV is használja céges arculatának egységesítéséhez.

Ablakos boríték

A céges boríték előoldalán, a boríték jobb vagy bal alsó sarkában fóliával takart ablak található, így látható válik a levélre írt címzés. Sok vállalkozás számára ez a megoldású boríték kényelmesebb, hiszen így nem szükséges megcímezni. A borítékba helyezett céges levélpapírra nyomott számla, ismertető, DM levél, stb. már magában foglalja a megfelelő helyen nyomott nevet és címet.

Álló boríték

A rövidebb oldalán nyíló boríték (fejben nyitható boríték). Ilyen jellegű céges boríték igénylése nem túl gyakori, inkább a fekvő boríték a népszerűbb a megrendelők körében.

Álló formátum

Álló téglalap formátumú termék, amely lehet névjegykártya, plakát, szórólap vagy pl. céges mappa, prospektus.

Átfutási idő

A kiadvány vagy termék (pl. névjegykártya, plakát, szórólap, céges levélpapír) megrendelésétől a szállításáig eltelt időintervallum, napokban, hetekben vagy hónapokban kifejezve. Az átfutási idő több – egymással összefüggő – tevékenységet is magában foglal(hat), amelyek jelentősen befolyásolhatják az adott nyomdai- vagy dekorációs anyag (pl roll-up, molinó, reklámzászló, címke, matrica, megállítótábla, prospektustartó állvány, mappa, kupon, kaparós sorsjegy, stb.).
Ilyenek például a grafikai tervezés, a grafikai terv elfogadása, nyomdai előkészítés, tördelés, nyomdai- vagy dekorációs alapanyag megrendelése, nyomtatás ideje, utómunkálatok (pl. mappa tűzése, szórólap hajtása, névjegykártya vágása, roll-up film szerkezetbe való beillesztése, cégtábla esetén az öntapadó vinyl táblára való felkasírozása, starndzászló kinyomtatása, konfekcionálása, címke/csomagolás stancolása, ragasztása, csomagolása).

Beágyazott betűtípus

Amikor a PDF vagy PostScript file-ba a grafikával, szöveggel együtt beillesztődnek a kiadvány által használt betűtípusok is; ezáltal minden számítógépen ugyanúgy jelenik meg a szöveg, mindig a grafikus által beállított betűtípussal, áttördelés nélkül. Minden nyomdai felhasználásra szánt anyagba ágyazzuk be (vagy alakítsuk görbévé) a használt betűtípusokat. Így a szórólap, plakát, önátírós nyomtatványvagy névjegykártya biztosan úgy fog kinézni nyomtatott formában, ahogy Ön szeretné!

Beakasztás

A könyvtest (belívek) beragasztása a táblába (keménytábla esetén) vagy a fedélbe (puhatábla esetén).

Behúzott melléklet

A kiadványba be nem kötött melléklet. Ilyenek például a színes magazinokba, prospektusba, vagy katalógusba betett lapok.

Bélelés

Általában a céges borítékoknál használnak bélelést. Sérülékeny anyagok szállítására használják.

Belív

Az adott kiadvány (prospektus, katalógus, könyv) jelentős részét alkotó kötészetileg összetartozó egység.

Bemetszés, riccelés

Az a művelet, amikor nyomógépen megfelelő vágóelemek segítségével a papír keresztmetszetét csak részben vágják át. Bemetszést, riccelést alkalmaznak pl. az öntapadós fólia, matrica kikészítésekor, a nyomtatott felső papírréteg a bemetszés vonalának megfelelően, könnyen leválasztható az alsó hordozórétegről.

Biegelés (Bígelés)

Hajtások jelző nyomása, amellyel a kiadvány (például igényesebb szórólap, meghívó) jobb nyithatóságát, vagy (például prospektus, mappa, dosszié) könnyebb záródását biztosítják.

Borítás

A könyvtábla külső felületének anyaga. Lehet bőr (műbőr), vászon (selyem), papír, esetleg fóliázott papír vagy akár PVC.

Boríték, céges boríték

Lehet ablakos, vagy ablak nélküli; zárás módjai: enyvezett, szilikonos, öntapadós.
Általánosan alkalmazott borítékok méretei:
LC/6 – normál, kisalakú – 162 x 114 mm
LA/4 – francia – 220 x 110 mm
LC/5 – feles méret – 229 x 162 mm
TC/4 / LC4 – 324 x 229 mm, 229 x 324 mm

Borítókarton

Könyv, katalógus, album borítófedelének anyaga ez a fehér vagy pasztellszínű, gyakran felületmintázott (vászonpréselt) karton.

Borítósarkítás

A könyvtábla-borítóanyag sarkainak levágása, a behajtások pontos eldolgozása érdekében.

Brosúra, prospektus

Könyvnél kisebb terjedelmű, általában irkatűzött kiadvány, más néven: füzet.

Céges levélpapír

A céges levélpapír a névjegykártya mellett a cég alap kommunikációs és marketing eszköze, amely költséghatékony megoldás a cég népszerűsítésére. A levélpapírra általában a cég logója, fontosabb adatai kerülnek, szokásos mérete A/4, általában 80-90 gr-os ofszet papírra nyomják.

Cégtábla

A cégtábla / reklámtábla nemcsak hogy hasznos, de kötelező alapelem is egy vállalkozás számára, amit a cég székhelyén ki kell helyezni. A cégtábla – hasonlóan a jegyzettömbhöz, céges papírhoz, borítékhoz, mappához, vagy a névjegykártyához – alapvető céges információkat (csak cégnév, vagy cégnév, cím, telefonszám, weboldalcím, stb.) tartalmaz.
Kivitelezés szempontjából az egyszerűbb pl. habosított PVC-re kasírozott öntapadó matricás megoldástól kezdve a világító totemoszlopig sokféle variáció elképzelhető.

Cérnafűzés

A többszörösen hajtogatott íveket egymásra helyezve közönségesen cérnával összevarrják. A módszer nagy hátránya, hogy elég drága és meglehetősen lassú. A cérnafűzéssel készült könyvek nagy előnye a tartósságon túl, hogy a tűzött, illetve ragasztókötött könyvekkel ellentétben a könyv teljesen kinyílik. A cérnafűzés esztétikusabb is, mint a többi könyvképzési eljárás. Ez az eljárás nem jellemző prospektus vagy egyéb céges tájékoztató füzet esetén.

CMYK

Négyszínnyomás; A színes képeket, grafikákat, szövegeket a négy nyomdai alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B). Anyagleadásnál mindenképp figyelni kell erre, és a szórólap, névjegykártya vagy plakát biztos a kívánt színekben kerül legyártásra.

Cromalin

Színbontott (levilágított) filmekről fotótechnikai eljárással készített, a kolor nyomtatás színhelyességéhez szükséges ellenőrző nyomat. Ezzel ellenőrizhető pl. egy szórólap, plasztik kártya esetleg jegyzettömb színeinek helyessége.

Digitális proof

Speciális nyomtatóval készített nyomat, mely a digitális formában leadott nyomdai anyagból színhű nyomatot készít, ennek színei megegyeznek (vagy legalábbis nagy pontossággal megközelítik) az ofszet technológiával készítendő termék színeivel. Digitális proofot célszerű ofszet nyomtatással készült termékek mellé is biztosítani, a színhű nyomatot látva a gépmester „rá tud állni” a kívánt színekre – egy bizonyos határon belül. Így ellenőrizhető a tényleges nyomás előtt pl. egy névjegykártya, szórólap, céges mappa, plakát vagy meghívó színei, grafikája.

Direkt szín (spot color)

Ofszet és szita nyomtatás esetén Pantone-kóddal megadott szín; ezeket a színeket előre kikeverve töltik a gépekbe. Négyszín és digitális nyomással Pantone-színeket csak közelítően lehet reprodukálni, de bizonyos esetekben és speciális igény esetén mindenképp direkt színekkel kell legyártani a megrendelő termékeit (pl. céges levélpapír, névjegykártya, céges boríték, jegyzettömb, mappa, stb.)

Dombornyomtatás

Olyan nyomtatási eljárás, amelynek célja a betűk, rajzok reliefszerű kidomborítása a papír felületéből. Névjegykártya, papírtáska, igényesebb kivitelű meghívórendelése esetén jellemző techológia, de sokszor használják reklámajándék logózására is (pl. bőr pendrive, agenda, stb.)

Dosszié, mappa

A céges mappa hasonló fontossággal bír, mint egy névjegykártya, céges levélpapírvagy akár egy jegyzettömb, hiszen a cég igényességét, egyediségét sugározhatja. Gyakorlatilag bármilyen formájú, kivitelű mappa megvalósítható, de nem árt pár szempontot figyelembe venni attól függően milyen célt szolgál majd. Például, ha a mappába több céges dokumentumot, tájékoztató anyagot prezentációt, esetleg CD-t/DVD-t szeretne tenni, érdemesebb egy gerinces stancformát választani, csináltatni. Ha azonban nem kerül sok céges vonatkozású anyag a mappába, elég egy gerinc nélküli kivitel is. Névjegykártya tartórészt mindenképp érdemes csináltatni a mappához, esetleg az oldalrészen, alul zsebekkel ellátni, amibe céges papírokat, tárgyaláshoz, vagy prezentációhoz szükséges egyéb anyagokat, céges reklámajándékokat (prospektus, hűtőmágnes, kártyanaptár, plasztik kártya, post-it) is belehelyezhet.

Előzék

A könyvtest és a könyvtábla összekapcsolására használt, 100 g/m2 tömeg feletti nyomatlan vagy nyomtatott ív.

Élmetszés

A körbevágott könyvtest oldalait vagy a vágásban, vagy a lábban, vagy a fejben vagy akár mindhárom oldalon színezik.

Élőfej

A szedéstükör élén a szövegfolyamtól léniával vagy üres felülettel elválasztott információs terület. Jellegzetes megoldása lexikonoknak, enciklopédiáknak, szótáraknak, tudományos kiadványoknak, nem ritkán irodalmi kiadványoknak is.

Építési háló, épületháló

Az épületháló a molinohoz hasonló megoldás de itt az anyag lyukacsos. A széláteresztő képesség miatt ez a nyomathordozó alkalmas óriásméretű reklám megoldásokra.
Egyéb megoldások ezzel a termékkel: tűzfal reklám, óriás reklám, kirakat dekoráció, építési állvány reklám, beltéri belógatott reklám…stb.
További hasonló termékeink, lásd még: molinó, OWV (One Way Vision) fólia, cég- és reklámzászló, backlit ponyva, festővászon, roll-up film, banner, strandzászló(beach flag), reklámtábla, cégtábla,öntapadó vinyl fólia, öntapadó matrica

Fattyúsorok

A nem teljesen a sor végéig érő szövegsorok.

Fedél

Puhafedelű (más néven kartonált) könyvek – 180-300 közötti grammos kartonból készülő, többnyire nyomott és felületkezelt – borítója.

Fejezetcímoldal

Egy fejezet címét tartalmazó oldal – megrendelői utasítás hiányában – minden esetben páratlan (jobb) oldalra kerülő anyag.

Fekvő boríték

Hagyományos (hosszabb oldalán) nyíló boríték. Jellemzően ezt a fajta borítékot használják céges borítékként.

Fekvő formátum

Fekvő téglalap alakú termék, amely lehet névjegykártya, plakát, szórólap vagy pl. céges mappa, prospektus.

Felületkezelés

Fóliázás, lakkozás: meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik. Sokszor használják céges mappa, prospektus, plasztik kártya vagy kaparós sorsjegyfelületének kezelésére.

Flexonyomás

Magasnyomtatási forma, műanyag, celofán és fémfóliák nyomtatásánál használatos, erre speciálisan kialakított hajlékony (flexibilis) nyomóformával. Jellemzően papírtáska gyártásnál használják ezt a techológiát.

Fóliázás, lakkozás

Felületkezelési eljárás. Meggátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papírt. Anyaga szerint műanyag, optikailag fényes vagy matt változatban létezik. Leggyakrabban céges mappa, prospektus, plasztik kártya vagy kaparós sorsjegyfelületének kezelésére használják.

Formalakkozás, -fóliázás

Felületkezelés az oldalnak csak egyes, meghatározott részein. Leggyakrabban céges mappa, prospektus egyéb nívós kiadványok esetén alkalmazzák.

Gerinc

Céges mappa, dosszié vagy pl. jegyzettömb nyitási oldalával szemben levő, élben találkozó alkotórészeinek (hajtogatott, ragasztott ívek, lapok) megnevezése.

GIF

Angol nyelvű rövidítés, jelentése: Graphic Inter-change Format. A CompuServe által kidolgozott, széles körben használt grafikus formátum. Maximum 256 színárnyalatú színes képek tárolására alkalmas. A formátum alkalmazása jogdíjhoz kötött. Helyettesítésére kifejlesztették a PNG formátumot, azonban ez egyenlőre nem terjedt el szélesebb körben.

Grammsúly

A papír vastagságát az egy négyzetméterre eső grammsúllyal jellemzik. A volumenizált papírok vastagságukhoz mérten könnyebbek. (Pl. 90 gr ofszet, vagy 200 gr műnyomó papír.) A papír vastagsága sokszor körülhatárolható, attól függően, milyen nyomdai termékről van szó.
Jellemző termékek és hozzájuk kapcsolódó leggyakoribb papírfajták grammsúllyal:
Névjegykártya
300 gr műnyomó papír
Szórólap
90, 115, vagy 135 gr műnyomó papír
Plakát
135 gr műnyomó papír
Mappa
300 gr műnyomó papír
Prospektus
borító 200/250 gr, belív 135/150 gr mny papír
Jegyzettömb
80/90 gr ofszet papír
Céges levélpapír
80/90 gr ofszet papír
Kártyanaptár
300 gr műnyomó papír
Önátírós nyomtatvány
50-60 gr közötti önátírós papír
Meghívó
200/250 gr műnyomó papír
Kaparós sorsjegy
200-300 gr műnyomó papír

Gravírozás

A lézergravírozás során nagy teljesítményű szén-dioxid (CO2) lézer használatával tudunk a megmunkálandó felületen tetszőleges ábrát, szöveget megjeleníteni. A számítógéppel vezérelt gravírozógép lézerfeje végighalad a megmunkálandó felületen és a fókuszált lézersugár a megfelelő helyeken elpárologtatja az anyag legfelső rétegét, így alakul ki a kívánt kép. A fókuszpont átmérője a milliméter tört része, ezért a kialakuló kép igen precíz és nagy felbontású. A sugárzás intenzitása és ezzel a gravírozás mélysége szintén pontosan szabályozható.
A lézeres gravírozás alapja, hogy az anyag felületét elérő fény milyen hatásfokkal alakul hővé, ezért a különböző anyagokba eltérő hatékonysággal lehet gravírozni. A nem tükröző felületek, mint a fa és a különböző műanyagok általában kitűnő eredményt adnak.
Gravírozással kitűnően logózhatók igényesebb reklámajándékok, u.m. fém és bőr pendrive, bőr mappa, stb.

Hajtás

Egyszeri hajtás – 4 oldalra – meghajtott ív. Prospektus vagy mappa gyártása során gyakori művelettípus.

Hímzés

Kis méretű emlémák készítése esetén elegáns, diszkrét emblémázási lehetőség.
A gépi hímzés számítógéppel vezérelt folyamat, ahol hímzőgép egy adott digitális kép képpontjainak színével megegyezõ cérnával a képpont elhelyezkedésének megfelelően öltéseket készít.
Természetesen fotó minőség nem érhető el, a gép kialakításától függően nagyjából 4-6-12 színnel lehet hímeztetni. Az előkészületek során a hímezni kívánt képet leegyszerűsítik annyi színre, amennyi rendelkezésre áll, majd készül róla egy hímzőprogram, ami az öltések pozíciójából és a hozzájuk tartozó színeket tartalmazza.
Egy öltés általában 1,5mm átmérőjű, így 1 négyzetcentiméterben nagyjából 36 öltés található. Egy 10cm széles és 5cm magas felirat hímzése tehát 2178 öltés. Ha ez csak egy szöveg és nem teljes felület, akkor ennek csak kb. az 50%-a.
Reklámajándékok, amelyek hímzéssel logózhatók: póló, táska, sapka, stb.

Hozzálék

Technológiai normatívák alapján számított anyagtöbblet, amely egy adott példányszámú munka előkészítése során – az esetleges selejtképződés miatt – szükséges. Sok példányszámos ofszet nyomás során pl. névjegykártya, plakát, vagy szórólap vagy akár céges papír, jegyzettömb és kaparós sorjegy gyártásánál mindenképp kalkulálni szükséges hozzálékkal.

Hűtőmágnes

A hűtőmágnes kiváló céges ajándékká, reklámajándékká és remek marketing eszközzé válhat egy vállalkozás népszerűsítésére. Ha egyedibb módon szeretné valaki népszerűsíteni cégét, a hűtőmágnes egy kiváló lehetőség. Sokan használják névjegykártya formájában is, de kis súlyánál és méreténél fogva könnyen elhelyezhető és továbbítható céges borítékban, így célzottabban eljuttatható az ügyfeleknek. A hűtőmágnes megszemélyesítése darabszámtól függően ofszet-, vagy digitális nyomással, vagy akár szitázással is megvalósítható.

Impresszum

A kiadvány címnegyedében vagy végén elhelyezett önálló oldal, amely a szerzői jog, a kiadó és a nyomda főbb adatait tartalmazza. Weboldalak esetén is külön fel szokták tüntetni a főbb adatokat.

Imprimatúra

Nyomás engedélyezése, jóváhagyása; végső levonat a kinyomtatott anyagról.
Könyv gyártás esetén az utolsó tördelt szerzői korrektúra, amelyen a kiadó (megrendelő) engedélyt ad a nyomtatásra. Az imprimatúra javítása után már csak a nyomda és a kiadó hivatalos megbízottjainak jelenlétében szabad változtatni. A nyomásra kerülő névjegykártya, szórólap, plakát, mappa, céges papír, vagy prospektus rendelés esetén a megrendelő részéről egy megrendelés visszaigazolás és látványterv/nyomdakész anyag jóváhagyása szükséges a nyomás megkezdéséhez.

Irkafűzés

A kiadvány gerincén elhelyezett két vagy több kapocs, amely a kiadvány (prospektus, katalógus) összefogását szolgálja. Minimálisan 8 oldalas munkáknál alkalmazható.

Íves nyomás

Ívre vágott papírra történő nyomtatás. Digitális nyomás esetén mindig íves papírt használnak pl. a kisebb példányszámú névjegykártya, szórólap, vagy plakátnyomáshoz. Ofszet nyomás esetén költséghatékonyan lehet íves ofszet gépen több ezer darabos névjegykártya, A4, A5 vagy A6 szórólap, A3-as, A2-es méretű plakátvalamint céges papír és jegyzettömb rendeléseket teljesíteni.

Jegyzettömb

A jegyzettömb az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb reklámeszköz, mert konferenciákon, vevőtalálkozókon, kiállításokon, vagy egyéb rendezvényeken, egy praktikus termék, amit egy céges mappa, névjegykártya, vagy prospektus mellé szoktak adni. Mivel több lapból áll, sokáig használható, akár az irodában vagy otthon is.
A jegyzettömb vonalas, négyzethálós vagy sima kivitelben is készület.
Általában A/5, vagy A/4 méretű, 25, 50 vagy 100 lapos, felül ragasztott (esetenként oldalt), hátlapkartonnal erősített írótömb, amelyen a cég emblémája (logo), neve és elérhetősége, vagy pár soros szlogen kiválóan megjeleníthető.

JPEG

Angol szavak rövidítése: Joint Photographic Experts Group. A digitális képrögzítés és feldolgozás technikájában alkalmazott, elhanyagolható veszteséggel járó adattömörítési eljárás. A JPEG állományok különböző felbontási fokozatban, 24 bites színmélységig képesek grafikák tárolására. Gyakran használt képformátum szórólap, plakát, prospektus vagy mappa grafikájának részeként.

Kaparós sorsjegy

A kaparós sorsjegy általában egy névjegykártya méretű termék, amelyet nyereményjátékokhoz, vagy valamilyen akcióhoz szoktak kötni. Kedvelt marketing eszköz, mert az adott céget népszerűsítő üzenetén kívül a játék örömét és izgalmát is magában hordozza. Nyomása darabszámtól függően történhet digitális- vagy ofszet nyomdai technológiával, a kaparós rész felvitelét a sorsjegyre pedig szitázással lehet megoldani.
A kaparós sorsjegyet alkalmazni lehet például kiállítások és egyéb rendezvények alkalmával, céges alkalmakkor, üzlet nyitásakor, vagy valamilyen új termék, vagy szolgáltatás bevezetésekor.

Karton

A 250-400 g/m2 tömegű kartontermék szerkezete szerint lehet egyrétegű, ekkor az anyagszerkezet egységes, ill. lehet a karton többrétegű, amikor az alkalmazott gyártástechnológiától függően eltérő tulajdonságú, anyag-összetételű egyedi rétegekből áll a termék. Képeslap, mappa stb., kreatív karton esetén pl. névjegykártya készülhet kartonból.

Kasírozás

Papírnyomat, kinagyított fotó, plakát, stb. szürkelemezre, műanyagra, fára, stb. való felragasztása. Cégtábla, reklámtábla, vagy kiállítási- és standdekorációkészítésekor gyakran alkalmazott eljárás.

Katalógus

A katalógus hasonlóan a prospektushoz a céges megjelenés alapvető kommunikációs eszköze lehet. A prospektustól annyiban különbözik, hogy terjedelmesebb (több oldallal rendelkező), jellemzően egy cég teljes termék- vagy szolgáltatáspalettáját összefoglaló kiadvány.
Mivel a katalógus költségesebb marketing eszköz, mint például egy névjegykártya, jegyzettömb, vagy prospektus, ezért jellemzően vékonyabb (olcsóbb) papírból készül – a belívek mindenképp – , mint a rövidebb tartalommal rendelkező termékek.

Képfelbontás

A nyomandó kép részletgazdagságának mértéke. Két változata van: 1. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi (dots per inch), vagyis az egy hüvelykre (inch) jutó pontok száma; 2. Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma. Ahhoz, hogy kiváló minőségű névjegykártya, céges papír, szórólap, mappa, vagy plakát kerüljön legyártásra, minimum 300dpi-s képek szükségesek (1:1 méretben).

Kereszthajtás

A kétszer (egymáshoz képest keresztben) meghajtott ív, amely 8 oldalas terméket (pl. meghívó, prospektus, szórólap) eredményez.

Kifutó kép

Egy vagy több oldalán szegély (margó) nélkül megjelentetett kép. A kifutó képet tartalmazó prospektus, szórólap, plakát, hűtőmágnes, molino, mappa, stb. tervezésekor a lap szélén túl kell futtatni 3-5mm-el a kilógó képet, ábrát, flekket, stb.

Kilövés

Egy prospektus, katalógus, füzet, vagy egyéb többoldalas kiadvány oldalainak elhelyezése az íven. A végleges formátumra való hajtogatásnál, az oldalak megfelelő sorrendben követik egymást.

Kötészet

Nyomdai műveletcsoport. Főbb típusai: cérnafűzés, irkafűzés, (gerincragasztás), táblakészítés, ragasztókötés, normál és dupla spirálozás, stb. Sok kiadvány esetén nincs szükség különösebb utómunkálatra, elegendő a nyomás és a termék vágása. Ilyen termék pl. a névjegykártya, szórólap, plakát. Összetettebb nyomdai terméknél viszont már elengedhetetlen a kötészeti tevékenyég. Pár példa:
jegyzettömb: ragasztás
mappa: fóliázás, stancolás, ragasztás
papírtáska: stancolás, ragasztás, prégelés
kaparós sorsjegy: lakkozás, szitázás

Lakkozás

A nyomási műveletek befejezése, festékrétegek teljes száradása után a papírt teljes egészében, vagy részben, fényes sima lakkréteggel vonhatjuk be, ami jelentősen növeli a nyomat esztétikai értékét, tartósságát. Célszerű magas vagy ofszetnyomásnál papíroldalanként kétszer lakkozni, jobb fedettség, a jobb minőség kedvéért. Szitalakkozásnál annak nagyobb fedettsége miatt elegendő az egyszeri lakkozás. Mappa, prospektus vagy kaparós sorsjegy gyártása során gyakran alkalmazott eljárás.

Layout

Angol kifejezés; szedési vázlat a layout segítségével közlik a szedővel a leendő nyomóforma kívánt beosztását (vázlat, makett, beosztási terv). A layout fontos elem a kézirat-előkészítésben.

Lehúzódás

Nyomaton a festék elkenődése. Szórólap, plakát, névjegykártya, mappa, céges papír vagy bármely más nyomdai termék gyártásánál fokozott figyelmet igényel, hogy elkenődés ne következzen be, leginkább akkor, amikor a termék frissen került nyomásra és a festéknek száradnia szükséges a papíron.

Leporellóhajtás

Olyan párhuzamos hajtások, amelyek párosával kerülnek egy lap azonos oldalára.

Levélpapír

A céges levélpapír a névjegykártya mellett a cég alap kommunikációs és marketing eszköze, amely költséghatékony megoldás a cég népszerűsítésére. A levélpapírra általában a cég logója, fontosabb adatai kerülnek, szokásos mérete A/4, általában 80-90 gr-os ofszet papírra nyomják.

Levilágítás

Nyomdai feldolgozásra (lemezmásolásra) alkalmas filmek készítése. A grafika tervezés folyamata után ahhoz, hogy a késztermék (pl. névjegykártya, plakát, szórólap, céges boríték, jegyzettömb, önátírós nyomtatvány) ofszet nyomásához szükséges lemezek elkészülhessenek le kell világítani az adott nyomdakész tervet.

Lézergravírozás

A lézergravírozás során nagy teljesítményű szén-dioxid (CO2) lézer használatával tudunk a megmunkálandó felületen tetszőleges ábrát, szöveget megjeleníteni. A számítógéppel vezérelt gravírozógép lézerfeje végighalad a megmunkálandó felületen és a fókuszált lézersugár a megfelelő helyeken elpárologtatja az anyag legfelső rétegét, így alakul ki a kívánt kép. A fókuszpont átmérője a milliméter tört része, ezért a kialakuló kép igen precíz és nagy felbontású. A sugárzás intenzitása és ezzel a gravírozás mélysége szintén pontosan szabályozható.
A lézeres gravírozás alapja, hogy az anyag felületét elérő fény milyen hatásfokkal alakul hővé, ezért a különböző anyagokba eltérő hatékonysággal lehet gravírozni. A nem tükröző felületek, mint a fa és a különböző műanyagok általában kitűnő eredményt adnak.
Gravírozással kitűnően logózhatók igényesebb reklámajándékok, u.m. fém és bőr pendrive, bőr mappa, stb.

Magasnyomtatás

Hagyományos nyomtatási forma, a nyomófelület a nyomólemez síkjából kiemelkedik. Az ellenforma (az úgynevezett matrica) ólommal való kiöntéséből keletkezik a nyomóforma.

Mappa

A céges mappa hasonló fontossággal bír, mint egy névjegykártya, céges levélpapírvagy akár egy jegyzettömb, hiszen a cég igényességét, egyediségét sugározhatja. Gyakorlatilag bármilyen formájú, kivitelű mappa megvalósítható, de nem árt pár szempontot figyelembe venni attól függően milyen célt szolgál majd. Például, ha a mappába több céges dokumentumot, tájékoztató anyagot prezentációt, esetleg CD-t/DVD-t szeretne tenni, érdemesebb egy gerinces stancformát választani, csináltatni. Ha azonban nem kerül sok céges vonatkozású anyag a mappába, elég egy gerinc nélküli kivitel is. Névjegykártya tartórészt mindenképp érdemes csináltatni a mappához, esetleg az oldalrészen, alul zsebekkel ellátni, amibe céges papírokat, tárgyaláshoz, vagy prezentációhoz szükséges egyéb anyagokat, céges reklámajándékokat (prospektus, hűtőmágnes, kártyanaptár, plasztik kártya, post-it) is belehelyezhet.

Matrica

Divatos és költséghatékony marketingeszköz, sokféle forma és színvilággal fiatalos megjelenést biztosít a reklámüzenetnek (pl. akciós ármatrica, reklámtábla). Az öntapadós matricák alapanyagukat tekintve is nagyban különböznek. Papír alapú matricák közül is létezik matt és fényes felületű egyaránt. A matrica felhasználási köre: cégtábla, reklámtábla, etikett, dekoráció, autódekoráció, árcédula, céges portál felirat, termékcímke, kiállítási- és standdekoráció részeként, stb.

Mélynyomtatás

A nyomtatásnál a nyomóforma síkjánál mélyebben elhelyezett üregekből (tölcsérekből) kerül a festék a papírra. Az üregek kémiai úton történő maratással kerülnek kialakításra.

Molino

A molino egy igen hosszú élettartamú kültéri kommunikációs eszköz, amely szinte minden síkfelületen kifeszül anélkül, hogy külön állványt vagy zászlórudat igényelne. Rugalmas PVC ponyva anyagból nyomtatott kifeszíthető reklám anyag. A molinó termékhez szegés és ringlizés is rendelhető.
Egyéb felhasználási területek: tűzfal reklám, óriás reklám, út fölé kifeszített molinó, belógatott reklám, járműponyva, kamionponyva…stb.A molinon (általában) nagy felülete miatt, sok információ megjeleníthető ( adott céggel, vagy rendezvénnyel kapcsolatos logó, szlogen, dátum, képek akár fotó minőségben is).
Gyakran alkalmazzák rendezvényeken (megnyitókon, kiállításokon, állásbörzéken), jellemzően az épület portál vagy homlokzatrészén kifüggesztve.

Montírozás

Oldalfilmeknek – a nyomólemez méretével egyező – hordozófilmre történő szerelése, a kilövésnek megfelelően.

Mutáció

Jelentése: részleges szövegcsere. Gyakran előfordul többnyelvű szórólap, prospektus egyéb termék esetén, amikor a kép és grafikai anyag változatlan marad, csak az egyes szövegrészek cserélődnek.

Műnyomó papír

Krétázott, simított papír – főleg képes (fotós, grafikus) anyagok nyomtatására. Fényes és matt változata ismeretes.
Jellemző termékek és hozzájuk kapcsolódó leggyakoribb műnyomó papírfajták grammsúllyal:

Névjegykártya
300 gr műnyomó papír
Szórólap
90, 115, vagy 135 gr műnyomó papír
Plakát
135 gr műnyomó papír
Mappa
300 gr műnyomó papír
Prospektus
borító 200/250 gr, belív 135/150 gr mny papír
Kártyanaptár
300 gr műnyomó papír
Meghívó
200/250 gr műnyomó papír
Kaparós sorsjegy
200-300 gr műnyomó papír

Négyszínnyomás (CMYK)

A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet felbontani, illetve kinyomni. Az alapszínek: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B). Anyagleadásnál mindenképp figyelni kell erre, és a szórólap, névjegykártya vagy plakát biztos a kívánt színekben kerül legyártásra.

Névjegykártya

A névjegykártya egy cég alapvető megjelenési formája, sokszor egy ügyfél először névjegyen (vagy akár céges mappán, prospektuson, céges levélpapíron, vagy borítékon) keresztül találkozik egy adott vállalkozással, üzlettel ezért nem mindegy milyen a megvalósult termék. Szabvány mérete 90×50 mm. Álló, vagy fekvő formátumban egyaránt megvalósítható, ez grafikától és a névjegykártyára kerülő adatok mennyiségétől is függ. Természetesen a szabvány mérettől eltérő névjegykártyák gyártása is megoldható, külföldön gyakran alkalmazzák a 85×55 mm méretű névjegykártyát. Anyaga jellemzően a 300-350 gr műnyomó papír, de sokan szeretik a kreatív karton alapanyagú névjegykártyákat, amik sok esetben elegánsabb külsőt eredményeznek, viszont drágábbak. A névjegykártyák egy vagy kétoldalasan is nyomhatók, és az igényesebb hatás kedvéért matt- vagy fényes fólia réteggel is elláthatók.
Darabszámtól függően digitális- vagy ofszet nyomdai techológiával, esetleg szitázással kerülnek kivitelezésre, direkt vagy 4 szín coloros kivitelben.

Nyomdai alapszínek

A 4 nyomdai alapszín: cián (cyan, C), bíbor (magenta, M), sárga (yellow, Y), fekete (black, B); rövidítve: CMYK.
Digitális- és ofszet nyomdai techológia esetén is ezekből a színekből kerül nyomásra a névjegykártya, prospektus, szórólap, céges papír, plakát, stb. Egyes esetekben a termékeket direkt színekkel (Pantone színskála szerint) nyomják a megrendelő kifejezett kérésére. Így valóban egyedi papírtáska, jegyzettömb, céges boríték, mappa, stb. készíthető.

Nyomóforma

A nyomóforma a nyomó- és nem nyomó elemek olyan meghatározott rendszere, amely a szöveg- és képi információkat magába foglalja. A nyomóformáról a nyomtatás folyamata során a nyomathordozó adott felületeire festékréteget juttatva kialakul a nyomat.

Ofszet nyomtatás

Síknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén. Ezzel a techológiával költséghatékonyan készíthető több száz vagy ezer darab névjegykártya, szórólap, plakát, mappa, céges papír, önátírós nyomtatvány, stb.

Ofszet papír

Mázolt bevonat nélküli papír, elsősorban szöveges céges kiadványok nyomtatására.
Jellemző termékek és hozzájuk kapcsolódó leggyakoribb ofszet papírok grammsúllyal:
Jegyzettömb
80/90 gr ofszet papír
Céges levélpapír
80/90 gr ofszet papír
Önátírós nyomtatvány
50-60 gr közötti önátírós papír

Oltárhajtás

Kétszer (dupla ajtószerűen) szembehajtott papírív. Szórólap, kisebb terjedelmű prospektus (terméktájékoztató) készül ezzel a hajtással.

Önátírós nyomtatvány

Önátírós nyomtatványok lehetnek például menetlevelek, számlatömbök, jegyzőkönyvek, szerződések és egyéb bizonylatok két- vagy három, esetleg még több példányos kivitelben, akár sorszámozással is.
Számos vállalat számára fontosak ezek a dokumentumok, és ugyanúgy maradandó és figyelemfelkeltő marketing eszköz, mint a névjegykártya, céges mappa, prospektus, jegyzettömb, levélpapír, vagy akár amilyen egy plasztik kártya, molino, post-it, reklámtábla, vagy CD tok lehet.

Öntapadó fólia, matrica

Divatos és költséghatékony marketingeszköz, sokféle forma és színvilággal fiatalos megjelenést biztosít a reklámüzenetnek (pl. akciós ármatrica, reklámtábla). Az öntapadós matricák alapanyagukat tekintve is nagyban különböznek. Papír alapú matricák közül is létezik matt és fényes felületű egyaránt. A matrica felhasználási köre: cégtábla, reklámtábla, etikett, dekoráció, autódekoráció, árcédula, céges portál felirat, termékcímke, kiállítási- és standdekoráció részeként, stb.

Összehordás

Könyvek vagy egyéb nyomdaipari termékek alkotórészeinek (ívek, lapok) sorrendbe gyűjtése. Jegyzettömb, prospektus, önátírós nyomtatvány gyakori velejáró művelete.

Papír szabványméretek

A papír méretét mm-ben adják meg, szélesség x magasság formában.

Papírok

A leggyakrabban alkalmazott papírfajták, és jellemzőik:

Ofszetnyomó papír: famentes és fatartalmú változatai 65-120 g/m2 súlyban kerülnek forgalomba. Felületük gépsima vagy gyengén simított.
Pár termék, amelyet jellemzően ofszet papírra nyomnak:
Jegyzettömb
80/90 gr ofszet papír
Céges levélpapír
80/90 gr ofszet papír
Önátírós nyomtatvány
50-60 gr közötti önátírós papír

Kromo- és műnyomópapír: a sűrűrácsos többszínnyomáshoz tökéletesen sima, fehér papírfelületre van szükség. A műnyomópapírnak mindkét oldala simított fényes vagy matt felületű. A kromopapírnak csak az egyik oldalára nyomtatnak, ezért egyoldalasan mázolják finom krétaanyaggal. A kész papír 75-180 g/m2 súlyú.
Pár termék, amelyet jellemzően műnyomó papírra nyomnak:
Szórólap
90, 115, vagy 135 gr műnyomó papír
Plakát
135 gr műnyomó papír
Prospektus
borító 200/250 gr, belív 135/150 gr mny papír

Kartonok: a 180/200 g/m2 -nél nehezebb papírokat kartonnak nevezzük. Többnyire ugyanolyan tulajdonságúak, mint a vékonyabb papírok, csupán grammsúlyuk nagyobb. Ennek megfelelően a nyomdatechnikában, mint ofszet-, műnyomó, fedél stb. kartonok kerülnek felhasználásra.
Pár termék, amelyet jellemzően kartonra nyomnak:
Névjegykártya
300 gr műnyomó papír
Mappa
300 gr műnyomó papír
Prospektus
borító 200/250 gr, belív 135/150 gr mny papír
Kártyanaptár
300 gr műnyomó papír
Meghívó
200/250 gr műnyomó papír
Kaparós sorsjegy
200-300 gr műnyomó papír

Lemezek: elsősorban könyvkötés és dobozgyártás anyaga. Több rétegű, 70 x 100 cm ívek 25 kg-os egységsúlyú csomagokban árulják. Az egy csomagban található ívek száma a grammsúly megnevezését helyettesíti.

Papírtáska

A papírtáska akár a leghatékonyabb reklámhordozóvá is válhat, hiszen közvetlenül a cég vásárlóinak, partnerek kezébe adható a vállalat reklámja. A névjegykártyához, céges levélpapírhoz, borítékhoz, jegyzettömböz, vagy post-it-hez hasonlóan költséghatékony megoldás, attól függően, hogy milyen fajtát, és hány darabot, milyen grafikával képzel el. Három fő fajtája a szalagfüles, a sodrottfüles és a zsinórfüles papírtáska.

Paralel hajtás

A papíríven két párhuzamosan elvégzett hajtás, mely lehet göngyölt (egymásba hajtogatott) vagy harmonika (leporelló).

Páratlan oldal

Páratlan számozású, a nyitott termékben jobbra elhelyezkedő oldal.

Párnázás

Kötészeti eljárás, reprezentatív kiadványok (elsosorban agendák) tábláinál használatos.

Páros oldal

Páros számozású, a nyitott termékben balra elhelyezkedő oldal.

Passzer

A raszterpontok illeszkedése a nyomaton.

Passzerhiba

Nyomaton észlelhető hiba, amikor a 4 alapszín nem fedi le teljesen egymást.

Perszonalizálás

Az egyes kiadványok névvel, sorszámmal, vonalkóddal vagy bármilyen más jellel történő egyedivé tétele példányonként; pl. egy DM levél esetén saját nevét olvashatja a megszólításban az ügyfél, vagy kaparós sorjegy esetén egyedi kódok alkalmazása. A perszonalizált nyomat digitális nyomtatás esetén készülhet egy menetben, azaz magával a grafikával együtt nyomtatódik az egyedi megkülönböztető jelzés. Jellemzőbb azonban, hogy az offset technológiával nagy példányszámban gazdaságosan előállított nyomatokat utólag, nagyteljesítményű digitális nyomdagépekkel perszonalizálják. Egyes fejlett perszonalizáló szoftverek magába a kiadványszerkesztő programba épülnek, lehetővé téve hogy akár szöveges vagy képi elemek cserélődjenek, a kiadvány különböző célcsoportjainak egyedi, hatékonyabb megszólítása érdekében.

PDF formátum

Nagyobb terjedelmű szöveges anyagok leggyakrabban használt tömörített file-formátuma. Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg egy anyag. Nyomdakész, kompozit CMYK színbontásban PDF anyagként leadott névjegykártya, szórólap, mappa, prospektus, plakát, stb. grafika terve a leghasználhatóbb a nyomdai előkészítési és gyártási fázisokhoz.

Példányszám

A termék/kiadvány (szórólap, plakát, névjegykártya, céges levélpapír, jegyzettömb, stb.) egyszerre megrendelt példányainak száma.

Perforálás

A papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le-, ki- vagy széttéphetőségének elősegítésére.
Adott irányban történő sorozatos átlyukasztás (hajtogatás közbeni perforálás, tömbök perforálása), sorlyukasztás. Számla, megrendelés- vagy sorszámtömb, jegyzettömb, kupon, bérletek használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljék. Ezt szolgálja a sorlyukasztás.

Plakát

A plakát viszonyag tág termékpalettát jelöl, jellemzően nagyméretű nyomtatott hirdetési formák és termékek széles skáláját jelenti (például: óriásplakát, citylight plakát, poszter, stb.). A plakát mérete, anyaga sokféle lehet, attól függően milyen felületre, bel- vagy kültérre, rövid- vagy hosszútávra kitéve szeretné a megrendelő.
Plakátot egészen kis darabszámtól (akár 1 darabtól) a több száz vagy ezer darabig igényelhet. Előbbi esetben digitális nyomással, utóbbi esetben ofszet nyomással érdemes legyártani.
Sok vállalkozás számára nem számít alapvető marekting- és reklámeszköznek, úgy mint például a céges levélpapír, mappa, jegyzettömb, prospektus, vagy névjegykártya, inkább egy adott esemény vagy rendezvény népszerűsítésére és reklámozására szolgál, amit több más nyomdai vagy nem nyomdai eszköz/termék segítségével megtámogatható (például reklámajándék, egyedi CD/DVD + tok, hűtőmágnes, molino vagy egyéb reklámponyva, kaparós sorsjegy, kupon, vagy nagyobb szabású eseménynél kiállítási- és standdekoráció).

Plasztik kártya

A plasztik kártya egyedülállóan exkluzív módon képviseli az adott céget, vállalatot. Széleskörű felhasználhatósága, praktikus kezelhetősége és időtállósága teszi a plasztik kártyát egyre népszerűbbé.
Számos cég használ plasztik kártyát névjegykártyaként, ezzel is jelezve a cég igényességét.
Méretéből és anyagából adódóan a plasztik kártya könnyen kezelhető, tartós, akár extrém körülmények között is használható: vízben nem ázik le a nyomat, nem szakad, nem törik, nem gyűrődik. A laminálásnak köszönhetően nem karcolódik, nem kopik. A plasztik kártya felülete darabszámtól függően, digitális-, vagy ofszet nyomással nyomható.

Prospektus

Annak ellenére, hogy a 21. század inkább az internet és az online marketing és kommunikáció irányába tolódik el, a céges megjelenéshez még mindig fontos egy jól megtervezett és igényesen kivitelezett prospektus. Bármilyen formában és darabszámban elkészíthető.
Egy jól megtervezett és kivitelezett prospektus jól mutat egyéb céges nyomdai anyagok – névjegykártyaként használt plasztik kártya, jegyzettömb, fóliázott papírtáska – kísérőjeként, egy rendezvény vagy prezentáció alkalmával egy hasonlóan igényesen megvalósított mappában vagy dossziéban, így egy jól felépített céges megjelenést közvetít a vásárló, vevő, vagy üzleti partner felé.

Ragasztókötés

Többoldalas, nagyobb terjedelmű kiadványoknál (pl. katalógus, könyv) alkalmazott kötési eljárás.
Az egymásra hordott íveket együttesen behelyezik egy ragasztókötő gépbe, ahol a könyvtest a szorítópofák közé kerülve egy biztos tartást nyer, ezután az egész egy marókés fölé kerül, ahol a könyv gerince egy meglehetősen durva felületet kap. Az így nyert durva felület meglehetősen sok ragasztóanyagot képes felvenni. A gép megkeni a termék gerincét ragasztóval, majd a borítóba akasztja.

Raszter

Fotótechnikai (hagyományos) feldolgozásnál a képfelbontás egysége a raszter, vagyis az egy négyzetcentiméterre jutó pontok száma.

Reklámponyva

A reklámponyva szűkebb értelemben a molino, amely egy igen hosszú élettartamú kültéri kommunikációs eszköz. Szinte minden síkfelületen kifeszül anélkül, hogy külön állványt vagy zászlórudat igényelne. Rugalmas PVC ponyva anyagból nyomtatott kifeszíthető reklám anyag. A molino termékhez szegés és ringlizés is rendelhető.
Egyéb felhasználási területek: tűzfal reklám, óriás reklám, út fölé kifeszített molino, belógatott reklám, járműponyva, kamionponyva…stb.A molinon (általában) nagy felülete miatt, sok információ megjeleníthető ( adott céggel, vagy rendezvénnyel kapcsolatos logó, szlogen, dátum, képek akár fotó minőségben is).
Gyakran alkalmazzák rendezvényeken (megnyitókon, kiállításokon, állásbörzéken), jellemzően az épület portál vagy homlokzatrészén kifüggesztve.

Reklámtábla

A reklámtábla nagyon hasznos alapelem lehet egy vállalkozás számára, ami számos helyen kihelyezhető. Sokszor cégtáblaként is funkcionál. A reklámtábla – hasonlóan a jegyzettömbhöz, céges papírhoz, borítékhoz, mappához, vagy a névjegykártyához – alapvető céges információkat (csak cégnév, vagy cégnév, cím, telefonszám, weboldalcím, stb.) tartalmaz, esetleg szezonális akciók esetén az akció részleteit.
Kivitelezés szempontjából az egyszerűbb pl. habosított PVC-re kasírozott öntapadó matricás megoldástól kezdve a világító totemoszlopig sokféle variáció elképzelhető.

RGB színek

Additív, vagyis összeadó színképzés alapszínei. A vörös (Red), zöld (Green) és kék (Blue) egyenlő arányú keveréssel fehér színt adnak. A számítógépes képernyők így állítják elő a kevert színeket, de nyomdai feldolgozásra a nyomdakész, kompozit CMYK színbontásban (PDF anyagként) leadott névjegykártya, szórólap, mappa,prospektus, plakát, stb. grafika terve a leghasználhatóbb.

Riccelés

Matrica, öntapadó fólia olyan bemetszése, amely a címke hordozóját nem éri el. Ricceléssel érhető el, hogy a címkék a hordozó papírról egyenként leszedhetők legyenek.

Spirálkötés/spirálozás

Kiadvány kötését kiváltó egyszerű és gyors eljárás, mely kis, kézi berendezéssel is elvégezhető. Lehet egyszeres vagy dupla, különféle anyagú (műanyag vagy fém), különféle színű és átmérőjű (a kiadvány vastagságához illeszkedően). Termékismertető, prospektus, árjegyzék, stb. készülhet ilyen technikával.

Stancolás

Egyedileg készített késformával a nyomatot a kívánt formára vághatják, illetve kívánt részek belőle kivághatók.
Adott formát követő kivágó kés a nyomdagépbe helyezve a papírból kivágja a szükséges, vagy fölösleges részt. Felhasználási terület: wobbler, mappa, hűtőmágnes, kupon.

Szálirány

A nyomdai munkák során figyelembe kell venni a szál- vagy rostirányt, a papír tulajdonságát ugyanis ez is befolyásolja. Lehet hossz és keresztszálirány.

Színminta-katalógus

A nyomdai festékek, könyvvásznak ill. papírok színmintáit tartalmazza. Ezek segítségével könyebb eligazodni és kiválasztani a megfelelő alapanyagot és színeket a kívánt nyomdai termékhez (lsd. névjegykártya, szórólap, plakát, prospektus, mappa, dosszié, jegyzettömb, céges levélpapír, hűtőmágnes, papírtáska, plasztik kártya, önátírós nyomtatvány, meghívó, kaparós sorsjegy, kupon, stb.)

Színrebontott film

A nyomóforma készítéséhez a 4 nyomdai alapszínre bontott filmek szükségesek. Ezek felhasználásával készíthetők el a nyomólemezek és kerül nyomásra ofszet technológiával a névjegykártya, szórólap, plakát, mappa, céges levélpapír, stb.

Szitanyomás

Szitaforma felhasználásával végzett nyomtatás, a festék fedőrétegként kerül fel a szitahordozóra. Gyakori felhasználási területe: reklámajándékok feliratozása, névjegykártya nyomás kisebb példányszámban direkt színekkel, kaparós sorsjegykaparós rétegének felvitele, vastagabb alapanyagok és felületek (karton, plexi, fém, fa) cégtábla, reklámtábla készítés céljából, plasztik kártya felületének nyomása, stb.

Szórólap

A szórólap bármely vállalkozás számára megfizethető és hatékony reklámeszköz, legyen szó kis- vagy nagyobb példányszámról. Kisebb mennyiségi igény esetén digitális nyomdai techológiával készül. Ofszet nyomdagép segítségével pedig a több ezres, tízezres, vagy akár százezres szórólap igényeket is ki lehet szolgálni.
Szórólap bármilyen méretben (általánosan elfogadott és alkalmazott az A5 és A6 méret) és szabadon választható grammsúlyú papírra egy- vagy kétoldalas nyomással is igénytől függően elkészíthető.

Szublimáció

A technológia lényege a speciális tintasugaras szublimációs tinta kémiai tulajdonságában rejlik. A szublimációs tinta összetételénél fogva egy bizonyos hőfok felett (kb. 150°C felett) szublimálódik (szublimáció: kémiai folyamat, szilárd halmazállapotból gáz halmazállapotba alakul) és e folyamat közben a megnyomott reklámajándék felületébe transzferálódik.
A szublimációs hőtranszfer elengedhetetlen feltétele a megfelelő alapanyag, amely textilek esetén műszál (általában poliészter), szilárd tárgyak esetében (fém, üveg, kerámia…stb) speciális szublimációs lakk bevonattal rendelkező felületet jelent. Egyéb digitális transzfernyomtatás technikákkal szemben (vasalható fólia lézernyomtatóval vagy tintasugaras nyomtatóval nyomtatva, vizes transzfer…stb.) itt a végső nyomtatott felület teljesen homogén, élénk színű, a tinta kitapinthatatlan és eltávolíthatatlan.

Szürkelemez

Kemény, merev anyagú papírlemez, amely a könyv, kiadvány merevítését, erősítését szolgálja. A keménytáblás könyveknél papír, vászon vagy bőrborítású. Vastagsága 1,5-3,5 mm közötti.

Tamponnyomás

Tamponnyomást akkor alkalmazunk, ha a nyomtatandó reklámajándék termék túlságosan apró, illetve a felülete erősen görbült (például toll, öngyújtó, pendrive, stb.). Alkalmazható szinte bármilyen anyagra (műanyagok, fém, fa, bőr és műbőr, papír). A tampon egy sima felületű, puha, tömörgumiból kialakított lapított félgömb-szerű fej. A tamponok rugalmassága és formája sokféle lehet. Ez a fej végzi a nyomtatást, oly módon, hogy a felfestékezett kliséről felveszi a festéket, majd rányomja a tárgy felületére. A klisé egy lemez, amely többrétegű, speciális fémötvözetből készül, UV fényre reagáló réteggel a felszínén. Nagyobb példányszámú nyomtatás esetén savval maratott lemezt alkalmazunk.
Tamponnyomás technológiája: A klisé működése tulajdonképpen egy klasszikus sokszorosító grafikai eljárás, a mélynyomtatás elvével azonos: a festék a lemez mélyedéseiben ül meg. A különbség csak abban áll, hogy a tampon közvetíti a festéket. Ezzel elérve a nem síkba történő nyomtatást.

Tekercs / rotációs nyomás

A papír tekercsben kerül a nyomógépre feldolgozásra.

Terjedelem

A termék összes (számozott) oldalának mennyisége. Pl. 8 oldalas prospektus, 2 oldalas szórólap, 60 oldalas katalógus, 2 oldalas plakát.
FONTOS! Annak ellenére, hogy sokszor egy terméknek csak egyik oldala kerül nyomásra (pl. névjegykártya, vagy plakát) és a másik nyomatlanul marad, a terméknek változatlanul 2 oldala van, tehát egy hivatalos ajánlatban a terjedelem: 1 oldal helytelen meghatározás!

Transzfernyomás

Transzfernyomás szitanyomás technológiával: ebben a technológiában a nyomtatást szitatechnikával végezzük, indirekt módon. Ez azt jelenti, hogy a nyomtatandó anyagra nem közvetlenül nyomtatunk. Egy fázis közbeiktatásával két lépcsőssé tesszük a folyamatot. Direktnyomtatásnak azt nevezzük, ha a termékre közvetlenül szitázunk. Bizonyos esetekben ez a módszer általában a termék jellemzői miatt , nehezen vezet el a kívánt eredményhez, vagy egyáltalán nem lehetséges. Ilyen esetekben transzfer indirekt technikát alkalmazunk. Lényegében matricát hozunk létre úgy, hogy a grafikát speciális papírra szitázzuk. Az így előállított matricát rávasaljuk a termékre. Számos reklámajándék logózható ilyen módon, pl. póló, baseball sapka, táska, stb.

Vágójel

A vágott méreten kívül a filmen elhelyezett jel, mely a kötészet számára mutatja a vágás méretét. Az adott termék (pl. névjegykártya, szórólap, plakát, mappa, céges papír, jegyzettömb) széleit meghatározó jel, ami alapján a vágást tizedmm pontosan el lehet végezni.

Vágott méret

A kész nyomdai termék (pl. névjegykártya, szórólap, plakát, mappa, céges papír, jegyzettömb, önátírós nyomtatvány, meghívó, kupon, kaparós sorsjegy, stb.) mérete.

Vízjel

Az egyik legrégebbi – a nyomathordozó papírban alkalmazott – védelem, amelyet egyéb szabad szemmel is látható és/vagy csak ultraviola megvilágításban észlelhető különböző színű, a papírban véletlenszerűen eloszló pelyhezőkkel egészítenek ki. A korábban használatos egyszerű vízjelek fizikai és kémiai eljárással ma már eredményesen imitálhatóak.

Volumenizált papír

Papírgyári eljárással könnyített (laza rostszerkezetű) papírok, melyek vastagabbak a vele azonos grammsúlyú papíroknál.

Werk

Színes nyomógép nyomtató egysége. Ahány szín nyomására alkalmas a gép, annyi werkes. Tehát pl. egy A2-es 4 werkes ofszet nyomdagép 4 színt tud egyszerre megnyomni, Nyomdai alapszínekkel (CMYK) így számos nyomdai termék legyártható. Lásd még:
névjegykártya
plakát
szórólap
dosszié, mappa
prospektus
matrica, öntapadó fólia
katalógus
képeslap
jegyzettömb
céges levélpapír
céges boríték
kártyanaptár
wobbler
önátírós nyomtatvány
meghívó
kaparós sorsjegy
kupon
címke, csomagolás (doboz)